Curente importante ca Baroc, Belle epoque, Empire, Haute Couture, Modernism, New look, Punk, Grunge, Vintage sunt cuprinse in paginile acestei carti, explicate si ilustrate pentru o mai buna cunoastere a lor. In general, fiecare curent este explicat in doua pagini, exceptie facand cele care au o importanta deosebita cum ar fi Rococo, Romantism, Nasterea Haute Couture, Suprarealism etc.
De asemenea, ismul este inclus intr-unul din cele trei tipuri (curent cultural de amploare, curent in moda sau curent definit de autor). Apoi sunt precizate explicatii despre curent, personalitatile-cheie, curente asemanatoare sau complet diferite si ceea ce mi-a placut cel mai mult, locuri de vizitat (unde sunt prezentate diverse muzee in care pot fi vazute colectii-cheie).
Citind aceasta carte m-am simtit de parca vizitez din nou muzeul Victoria si Albert din Londra care cuprinde o colectie impresionanta de haine, pantofi si alte accesorii legate de moda. Iar acum mi-am stabilit si alte destinatii in urma recomandarilor oferite in carte (in niciun caz nu vreau sa ratez Galleria del Costume din Palazzo Pitti din Florenta si Musee de la Mode et du Textile din Paris).
Muzeul Victoria si Albert, Londra, arhiva personala |
Muzeul Victoria si Albert, Londra, arhiva personala |
Madame de Pompadour |
Stiati ca revistele de moda au aparut in 1770 sau ca Haute Couture a fost creat de Charles Frederick Worth in jurul anilor 1860 si ca de atunci erau prezentate cate doua colectii pe an? Mie mi s-a parut fascinant sa aflu ca inca de la mijlocul secolului al XIX-lea exista conceptul de prezentare a colectiilor de primavara-vara si de toamna-iarna. De asemenea, in 1851 Singer a perfectionat masina de cusut, iar utilizarea ei pe scara larga a condus la o adevarata revolutie consumerista. Astfel se pare ca acest curent al consumerismului nu este ceva specific secolului XXI, ci el a aparut acum foarte multa vreme.
Alte informatii care mi-au atras atentia au fost despre rochia de mireasa, pret-a-porter sau diete. Astfel, rochia de mireasa face parte din Ritualism si desi culoarea alba fusese adoptata pentru ea inca din epoca medievala, la jumatatea secolului al XIX-lea a devenit singura culoare acceptata pentru acest eveniment. Hainele pret-a-porter au devenit disponibile dupa 1890, iar moda nu mai era doar pentru cei bogati si cu un anumit statut social.
Dietele au aparut in anii 1920 cand femeile au renuntat la corsete. Astfel erau promovate pastile, bauturi, exercitii fizice extreme si epuizante, precum si regimurile restrictive pentru obtinerea unei siluete de o "zveltete serpuitoare".
In anii 1960 moda a intrat in "era spatiala", iar Brigitte Bardot a declarat ca "haute couture este pentru babe".
Pe langa multele informatii oferite, cartea m-a tinut si cu zambetul pe buze. Sincer nu ma asteptam sa fie atatea momente amuzante in istoria modei. De exemplu, termenul "baroc" a aparut in secolul al XIX-lea si a fost inventat de istoricii de arta pentru a-si bate joc de ceea ce ei considerau a fi un stil grotesc si vulgar, care nu cunostea limite ori eleganta. Astfel, barbatii adoptau in acea perioada "un stil mult mai rigid si apretat, care dadea impresia ca erau un fel de extensii ale mobilei pe care se asezau".
Daca ar trebui sa aleg un singur cuvant care sa caracterizeze aceasta carte acesta ar fi "captivanta". Asa ca daca sunteti pasionate de moda si doriti sa aflati mai multe despre evolutia acesteia, chiar va recomand "...isme"!
"...isme - Sa intelegem moda" este disponibila la libraria online Libris la pretul de 42,99 lei.
Voua cum vi se pare?
Pana data viitoare,
From Mona with Gloss
Mi-a placut mult postarea :). A fost foarte interesanta si ai avut un mod foarte dinamic de a rezuma cartea. Am ramas impresionata ca revistele de moda au aparut inca din 177o, chiar nu m-as fi gandit ca au asa vechime.
RăspundețiȘtergerePe scurt, mi-ar face mare placere sa o citesc :).
Pupici
@LittleD: Ma bucur foarte mult ca ti-a placut! Si eu am fost impresionata de multe informatii cuprinse in aceasta carte. Am aflat foarte multe lucruri noi si mi-a facut o deosebita placere sa o citesc! Chiar merita! Pupici :*
RăspundețiȘtergere