English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

miercuri, 13 aprilie 2011

Vintage: da sau nu?

De mult imi doream sa fac aceasta postare si sa aflu parerea voastra despre hainele vintage. Daca ar trebui sa raspund eu la intrebarea de mai sus, cel mai probabil acel raspuns ar fi "nu". Si acest lucru nu din cauza "fitelor", ci datorita unor argumente ferme.

Sa va spun de ce! Desi trendul vintage este foarte cautat, mie mi se pare ca acesta nu este clar inteles. Daca tot trebuie sa fim la moda, macar sa respectam ideea pana la capat! O piesa este vintage daca aceasta are minim 20 de ani vechime. Asa ca lucrurile din sezoanele trecute sau de acum 2-5 ani cumparate din magazinele Second Hand, chiar asta sunt - second hand.

Am facut aceasta remarca deoarece acum ceva vreme am incercat sa vad ce este pe site-urile vintage romanesti. Am constatat cu parere de rau ca gasesti niste haine uratele, nici foarte vechi pentru a fi vintage si pe care le-am vazut acum cativa ani prin diverse magazine sau mai rau.

Ideea cum ca ai gasi un sacou Chanel la un pret de 10 lei sau o pereche de sandale Givenchy cu 15 lei mi se pare o utopie. Asa ceva gasesti doar in cartile chick-lit sau probabil in alte tari. In Romania nu va fi disponibil asa ceva prea curand. De exemplu in Oxfam din Londra cred ca se poate intampla sa gasesti ceva deosebit. Poate ca acolo as intra sa vad despre ce e vorba.

La noi am intrat o singura data intr-un Second Hand (din care am iesit foarte repede). Si stiti ce am vazut prima data? Chiloti!! Cum sa gasesti chiloti in second hand? Cineva mi-a spus ca sunt disponibili noi, nepurtati, in sensul cumpararii si acestora pe langa articolele sh propriu-zise. Oricum, acest aspect m-a facut sa ocolesc orice alt magazin Second Hand pe care l-am mai vazut.

Si de asemenea, pe mine nu ma emotioneaza istoria/povestea din spatele unei haine. Este frumos sa iti inchipui ca acea haina a fost purtata de o doamna din inalta societate care participa la evenimente fastuoase. Dar acestea sunt vise si marketing. Cel mai probabil haina era a vecinei de la etajul 3 care a dat-o deoarece avea un mic defect sau probabil s-a plictisit de ea. Mult mai putin glam, nu-i asa?

Singura varianta plauzibila de vintage mi se pare dulapul bunicii. Si ma refer la bunica fiecareia! Si eu am fost incantata de margelele ei colorate atunci cand eram mai mica. Si poate chiar am imprumutat vreo doua modele. Dar cam pana aici a mers vintage-ul la mine.

Nu imi place sa caut chilipiruri inexistente, nu imi place mirosul lor si mai ales nu imi place prezentarea unor produse ca fiind vintage cand ele sunt departe de acest lucru.

Probabil ca sunteti de acord cu mine. Sau cel mai probabil nu sunteti! De aceea sunt curioasa care este parerea voastra despre vintage. Va invit la o discutie!

Pana data viitoare,
From Mona with Gloss

10 comentarii:

  1. buna mona:*
    foarte bine punctata parerea ta despre vintage. sincer, ti-o impartasesc desavarsit!
    cum naiba sa fie noi niste chiloti sh?wtf? am mai vazut prin magazine de genu si ciorapi, sutiene etc...alea chiar nu le poti cumpara d ela sh, like really...
    cat despre vintage, vintage inseamna ceva vechi, nu de acu un an doi, ca dk te imbraci cu paiete care se purtau acu vreo7 ani, nu inseamna ca sunt vintage, ci doar ca esti o pitzi, parerea mea:)
    nu prea sunt fan vintage, sunt de parere ca orice om ar trebui sa poarte haine cu care se simte bine si care i se potrivesc, nu ce e in trend.
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow!
    Frumoasa postarea!
    Asa este!
    Si eu iubesc stilul vintage,dar asta nu inseamna ca am o garderoba numai cu asemenea haine.Nu,iubesc vintage-ul,imi plac pozele vechi si doar atat.
    De la mine ai un maare plus si cum ai punctat si cum te-ai exprimat.
    Good!
    :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Gah, mi-ai luat-o inainte! EU vroiam sa scriu articolul asta :))
    Da, si eu sunt cam de aceeasi parere ca tine. Vintage adevarat gasesti foarte greu si chiar am gasit cateva site-uri (romanesti) care au haine intr-adevar vintage (sau replici). Cel mai usor recunosti ceva vintage dupa pret. O sa gasesti tu o fusta anii 50 cu 10 lei la anul si la multi ani.
    Chanel sau Dior n-o sa gasesti niciodata in magazinele second hand de la noi. DAR am auzit de multe ori ca s-au gasit incaltari sau haine Bershka, Zara, etc noi, cu eticheta, la niste preturi de nimic.
    Eu n-am nici o problema cu purtatul hainelor second hand. Tot ce ma intereseaza e sa nu se vada ca e uzata si sa imi placa modelul. Eu si-asa nu sunt trendy flendy de fel, nu doar ca nu-mi permit, dar si ca moda nu se lipeste de mine decat la modul "tiiii ce dragut e! moving on..."
    Pe mine ma deranjeaza cand vad magazine care vand "vintage" si de fapt e stocul de haine turcesti de acum 3 ani (magazinele micute din Constanta cam de acolo se aprovizioneaza). Sau oameni care cumpara de la second hand si incearca sa isi "spele" fapta spunand ca nu e second hand, e vintage. Sa nu ne mai mintim singuri, ca nu e o rusine.
    Eu am descoperit un magazin second hand maricel. Cred ca o sa-i fac o vizita, pentru ca arata promitator si eu nu refuz niciodata un chilipir :D

    RăspundețiȘtergere
  4. ai punctat foarte bine ceea ce tine de hainele vintage si asa zisele magazine care comercializeaza haine vintage. este distanta ca intre cer si pamant, in vara am fost la un targ vintage in cluj, pot sa zic ca am ramas uimita sa vad cate lucruri frumoase, originale vintage am vazut...referitor la magazinele second-hande, eu sunt adepta lor, de fapt a unui singur magazin deschis recent la noi in oras, care aduce marfa in fiecare zi de luni..toat hainele sunt grupate pe sectiuni: copii, camasi barbati, camasi femei si tot asa.absolut toate hainele sunt puse care pe manechine (create anumite tinute din haine) sau umerase. calitatea foarte buna, curate, nu simti mirosul cela urat care l-am observat in alte macazine second hand. am gasit lucruri faine si cum a punctat si joice, chiar am gasit haine de la h@m, zara si bershka.sotului i-am achizitionat un sacou/geaca de la zara, stare PERFECTA..a fost 3o de lei. acuma depinde si de magazine, am intrat odata in unul, era o camera, si in parti niste cutii si lazi (chiar si din alea de banane :D) cu haine si fiecare merge si rascolea acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Mona!
    Sa stii ca gresesti in anumite privinte. In primul rand: vintage este o haina apartinand perioadei '20-'60, ce e dupa este considerat retro. Zici ca nu crezi ca se gasesc piese de designer in SH-uri, ei bine da-mi voie sa te contrazic, cel mai bun exemplu? Cauta blogul THRILL OF A HEEL, si uita-te un pic pe acolo. Am dat si eu peste piese de designer in SH, Miu Miu si Michael Kors (cu eticheta inca atasata) dar nefiind masura mea nu le-am luat.
    Este alegerea ta sa nu cumperi din SH-uri, si e adevarat ca sunt f multe magazine online care vand carpe cu pretentii ca ar fi vintage, pentru asta exista VINTAGE POLICE. Si mai este adevarat ca se gasesc si multe prostii in SH-uri dar poti sa gasesti si piese de calitate, intro stare f buna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu sunt de acord cu tine :)
    Adica poti gasi un sacou Chanel sau o camasa Prada in o gramada de seconduri :)
    Cel putin in Cluj, unde e paradisul secondurilor 8->

    RăspundețiȘtergere
  7. din fericire pentru mine, am gasit muuuulte produse vintage in magazine second hand. De cele mai multe ori, proprietarii de second hand sunt dezinformati in ceea ce priveste valoarea unor produse pe care le au pe raft si aici intervenim noi, vanatorasii care nu vor sa cheltuie 100 de euro pe un sacou vintage si daca sunt suficient de norocosi, il pot gasi la 40-50 de lei intr-un magazin second hand ;)). Exista, bineinteles o diferenta intre produsele second hand si cele vintage, dar intamplarea face ca uneori sa le gasesti pe cele vintage in magazine second hand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut..interesanta postarea.Mie sincer imi place sa scormonesc dupa 'comori', si acestea se gasesc.Vineri am gasit o pereche de pantaloni din piele de la BCBG, fenomenali,si o camasa sisley la fabulosul pret de 1 ron, Da ....1 ron!!In provincie ai fi surprinsa sa vezi cate persoane cu pretentii intra in sh:)...pana la urma hainele se spala...
    Mie imi place sa amestec lucrurile luate din magazine celebre cu cele gasite in sh...nu fac discriminare:)...cumpar ce consider ca isi merita banii..nu doar pt ca este nou si asejat intr-o vitrina din unirii:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum cateva saptamani am gasit o posetuta Fendi originala la un leu! e din anii 80 aproximativ. Crezi ca nu a meritat sa scormonesc vreo 20 de minute intre mizerii pentru a o gasi? Chiar daca rar se intampla sa gasesti ceva cu adevarat valoros, daca un singur obiect ai gasit care sa-ti placa cu adevarat totusi a meritat, nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit si articolul, si comentariile, ma bucur ca lumea incepe sa deschida ochii. Problema e cava mai complicata deja, blogurile si site-urile care vind carpe cu pretentii de vintage sunt deja banale. Insa, cum zicea o comentatoare mai sus. cand gasesti o fusta vintage anii '50 la 10 lei ceva nu e in regula...
    In ceea ce priveste second handurile din Romania, nu le mai frecventez de ani buni, nu ma mai intereseaza.
    Insa, pe masura ce cumparatoarele vor constientiza problemele si "capcanele" (care, dupa cum am mai spus, se intind de la "carpe" pana la lucruri fals prezentate, datate dupa ureche, jerpelite, toate deseurile de pe ebay etc.)cu atat cei care chiar se ocupa de vintage vor putea sa isi imbunatateasca oferta. Chiar daca o anumita piesa imi pica cu harzobul din cer sa zicem de multe ori prefer sa nici n-o mai pun pe site exact din motivele mentionate mai sus. degeaba pun eu o rochie Valentino anii '60 originala (si subliniez acest cuvant)chiar mult sub evaluarea sa reala cand netul e plin, fosgaie de articole "originale" de designer poposite aici direct din China.
    Mai avem foarte mult drum de parcurs...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...